LīgoLīgo receptes

Saldais Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • ~ 4% piens – 5 l;
  • trekns biezpiens – 1 kg;
  • lauku sviests – 100 g;
  • Olas – 2 gab.;
  • Ķimenes;
  • Sāls;
  • Dažādas sukādes.

Pagatavošana:

  1. Sagatavo katlu, kura tilpums ir vismaz 7 litri;
  2. Liek vārīties pienu;
  3. Kad piens sāk vārīties, uguni nogriež mazāku un maisot pakāpeniski pievieno biezpienu;
  4. Pienu un biezpienu vāra 15 līdz 30 minūtes (atkarībā no piena produktu treknuma), ik pa laikam apmaisot, lai biezpiens nepielīp pie katra apakšas;
  5. Katlu noņem no uguns tad, kad biezpiens ir pakusis, staipīgs, gumijots, kā arī līp kopā vienā masā, bet piens savukārt ir kļuvis dzidrāks un ir izdalījis sūkalas. Ja biezpiens tiks pārvārīts, tas pārvērtīsies putrā un kļūs nelietojams;
  6. Iegūto biezpienu liek marlē un caurdurī ar karotes palīdzību kārtīgi nospiež sūkalas, kamēr masa ir vēl karsta;
  7. Uz mazas uguns katlā izkausē sviestu un iemaisa tajā sakultas olas ar sāli;
  8. Sviestam un olām katlā pievieno arī nospiesto biezpienu un maisa aptuveni 20 minūtes, līdz iegūst viendabīgu masu. No maisīšanas ilguma ir atkarīgs siera blīvums, piemēram, jo ilgāk masa tiks mīcīta, jo cietāks būs siers;
  9. Nogriež uguni un sasmalcina sukādes vēlamajā izmērā;
  10. Traukā ieber sukādes un ķimenes, pievieno biezpiena masu un kārtīgi sajauc;
  11. Gatavo masu ietin marlē un kārtīgi nosien, veidojot apļa formu;
  12. Ietīto masu liek zem sloga, lai tā iegūtu vēlamo formu un kļūtu blīvāka;
  13. Kad šķiet, ka siers ir pietiekami ciets un gatavs, tam noņem slogu;
  14. Saldais Jāņu siers ir gatavs un ceļams galdā.

sukades

Līdzīgi raksti

Apskaties arī
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker