Ziemassvētki

Kas ir Ziemassvētki?

Ziemassvētki ir lielākie ziemas sezonas svētki, kas kopš neatminamiem laikiem tiek svinēti visā plašajā pasaulē. Ziemassvētki gadu no gada tiek svinēti decembra divdesmitajos datumos – lielākā daļa pasaules iedzīvotāju tos svin laikā no 24. līdz 26. decembrim (24. decembris ir Ziemassvētku vakars, bet 25. un 26. decembris ir attiecīgi Pirmie un Otrie Ziemassvētki), pareizticīgie tos svin no 6. līdz 8. janvārim, bet tie, kuri svin ziemas saulgriežus pēc savu senču tradīcijām, dara to laikā no 20. līdz 22. decembrim, kad astronomiski iestājas ziemas saulgrieži.

Kādēļ tiek svinēti Ziemassvētki?

Ziemassvētku būtību varētu skaidrot trijās kategorijās – kā ziemas saulgriežus, kā ziemas svinēšanu vai kristiešu svētkus. Arī mūsdienās cilvēce pēc to Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām ir nosacīti iedalāma trijās kategorijās – vieni tos, kā saulgriežos pienākas, svin pēc savu senču tradīcijām, otri tos līdzīgi kā, piemēram, Jauno gadu svin kā ziemas svētkus, bet trešie, proti, kristieši tos gadu no gada svin kā Jēzus Kristus dzimšanas svētkus.

Šī iemesla dēļ arī mēs noteikti pacentīsimies Ziemassvētkus un to svinēšanas tradīcijas aplūkot no visiem trijiem aspektiem, nejaucot kopā, piemēram, ziemas saulgriežus ar Jēzus Kristus dzimšanas dienu. Kādēļ tas ir tik būtiski? Jo, mainoties šo svētku būtībai, jēgai un mērķim, mainās arī, piemēram, Ziemassvētku svinēšanas laiks un tradīcijas, kā arī citas, no svētku būtības izrietošās īpatnības.

Protams, mūsdienās lielākā daļa cilvēces savas nezināšanas, vienaldzības vai sabiedrības inerces dēļ svin Ziemassvētkus tā, kā pagadās, proti, piemēram, gan apmeklē Ziemassvētku dievkalpojumu, gan ceļ galdā cūkas šņukuri ar pelēkajiem zirņiem, gan gaida ciemos atnākam Ziemassvētku vecīti, kurš kā allaž visiem atnes dāsnas dāvanas. Lai uzzinātu un visbeidzot saprastu, kas ir kas, iepazīstieties ar citiem mūsu rakstiem par Ziemassvētkiem.

Ziemassvētku brīvdienas

Lielākajā daļā pasaules valstu, kurās tiek svinēti Ziemassvētki, šie svētki ir brīvdienas. Attiecīgi Latvijā laiks no 24. līdz 26. decembrim ir valsts oficiālās brīvdienas. Protams, šīs brīvdienas neattiecas uz nodarbinātajiem, kuri strādā maiņu darbu vai kādu citu specifisku darbu, kurā brīvdienas šajā laikā nepienākas.

  • Photo of Ziemassvētki

    Ziemassvētki

    Šķiet, vēl pavisam nesen svinējām Ziemassvētkus, tomēr ir pagājis (lai neteiktu “paskrējis”) vēl viens gads, un jau atkal ir jāgatavojas…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Zirņu pikas

    Zirņu pikas

    Sastāvdaļas: Pikām: Vārīti pelēkie zirņi – 500 g; Vārīti kartupeļi – 200 g; Sīpols – 1 gab.; Žāvēta gaļa –…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Ziemassvētku kūka

    Ziemassvētku kūka

    Sastāvdaļas: Augļu maisījumam: Lielās, tumšās rozīnes – 200 g; Lielās, gaišās rozīnes – 200 g; Valrieksti – 200 g; Žāvētas…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Štovēti kāposti

    Štovēti kāposti

    Sastāvdaļas: Skābēti kāposti – 1 kg; Sviests – 200 g; Cukurs – 70 g; Ķimenes – 1,5 ēdamkarotes; Sīpoli –…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Pīrādziņi

    Pīrādziņi

    Sastāvdaļas: Mīklai: Piens – 500 ml; Milti – ~1 kg; Svaigais raugs – 50 g; Ola – 1 gab.; Sāls…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Pelēkie zirņi ar speķi

    Pelēkie zirņi ar speķi

    Sastāvdaļas: Pelēkie zirņi – 500 g; Žāvēts cūkas vaiga, krūtiņas vai speķa gabals – 300 g; Sīpoli – 3 gab.;…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Karstvīns

    Karstvīns

    Sastāvdaļas: Citrons – ½ gab.; Apelsīns – ½ gab.; Sarkanvīns – 1 pudele; Konjaks – 50 ml; Cukurs – 2…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Cūkas šņukurs

    Cūkas šņukurs

    Sastāvdaļas: Svaiga vai kūpināta cūkas galva; 2 lieli sīpoli; 5 ķiploka daivas; 3 lauru lapas; 8 smaržīgie pipari; 10 melnie…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Jaungada pasākumi 2015 / 2016

    Jaungada pasākumi 2015 / 2016

    Jaungada pasākumi 2015 / 2016 Latvijas pilsētās Datums Notikums Vieta 31.12.2015 Pasākums “Jaungada nakts ballēšanās” Alūksnes Tautas nams, Brūža 7,…

    Lasīt tālāk »
  • Photo of Piparkūkas

    Piparkūkas

    Sastāvdaļas: Sviests 240 g Iesala ekstrakts 60 g Olīveļļa 100 ml Piparkūku garšviela 40 g Soda 10 g Cukurs 520…

    Lasīt tālāk »
Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker