TradicionālieZiemassvētkiZiemassvētku receptes

Pelēkie zirņi ar speķi

Sastāvdaļas:

  • Pelēkie zirņi – 500 g;
  • Žāvēts cūkas vaiga, krūtiņas vai speķa gabals – 300 g;
  • Sīpoli – 3 gab.;
  • Sāls un melnie pipari;
  • Skābais krējums, kefīrs vai rūgušpiens;

Pagatavošana:

  1. Pelēkos zirņus ieber bļodā un skalo ar ūdeni, līdz tas kļūst dzidrs;
  2. Zirņus liek aukstā ūdenī un atstāj mērcēties uz nakti. Pēc 12 – 18 stundām, varam redzēt, ka zirņi ir manāmi piebrieduši apmēros;
  3. Izmērcētos zirņus ber katlā, pielej klāt auksto ūdeni un liek tos vārīties;
  4. Nosmeļam putas, kas izveidojušās, vāroties zirņiem, samazinām uguni līdz nelielai temperatūrai un vārām vēl 40 – 60 minūtes. Sāli pieber pēdējās vārīšanās minūtēs;
  5. Kad zirņi ir gana mīksti, tos noņem no uguns un nokāš sietā;
  6. Gaļu un sīpolus ņem vienlīdzīgos apmēros. Gaļu sagriež nelielos kubiciņos, bet sīpolus sakapā smalkos gabaliņos;
  7. Uzkarsē pannu un ber uz tās speķi, lai izveidotos taukvielas;
  8. Kad speķis ir nedaudz apcepies, tam pievieno sakapātos sīpolus, sāli un piparus;
  9. Visu cep, līdz sīpoli kļūst zeltaini;
  10. Apcepto gaļu ar sīpoliem iespējams pasniegt pa virsu siltiem zirņiem, bet ir iespējams arī tos sajaukt, līdz izveidojas viendabīgs zirņu, gaļas un sīpolu maisījums;
  11. Pelēkajiem zirņiem ar speķi visbiežāk piedzer klāt rūgušpienu vai kefīru, taču ir iespējams tiem pievienot arī pāris karotes skābā krējuma.

Novēlam Ziemassvētkos noēst krietnu daudzumu pelēko zirņu, lai nākamajā gadā nebūtu jālej asaras!

pelekie zirni

Līdzīgi raksti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker