LīgoLīgo receptes
Maize
Sastāvdaļas:
- 4 glāzes kviešu miltu;
- 50 g taukvielu (sviests, margarīns vai eļļa);
- 3 ēdamkarotes smalka cukura;
- 20 g presētā rauga;
- puse tējkarotes sāls;
- viena glāze ūdens vai piena;
- 2 olas (viena mīklai, otra noziešanai);
Pagatavošana:
- Ielej katlā pienu vai ūdeni, vai abus kopā un uzsilta līdz aptuveni 30 grādiem pēc Celsija;
- Kad ūdens vai piens, vai to maisījums uzsilis, tajā izšķīdina raugu;
- Pievieno maisījumam sāli, cukuru, olu, kā arī izsijātus miltus;
- Maisījumu kārtīgi mīca, kamēr izveidojas viendabīga mīkla;
- Kad mīkla samaisīta, pievieno tai viegli uzsildītu taukvielu;
- Mīklu liek siltā vietā, lai tā uzrūgst;
- Kad tā jau nedaudz pacēlusies, to samīca atkal, lai tā uzrūgtu atkārtoti. Kad mīkla uzrūgusi atkārtoti, to atkal samīca;
- Paņem dēli un apkaisa to ar miltiem;
- Uz apkaisītā dēļa no mīklas veido nelielus, garenus klaipus;
- Klaipus var atstāt gludus vai iegriezt tajos robus, rievas, iedobes u.tml.;
- Klaipus liek uz cepamās plātes un patur siltumā vēl apmēram 40 minūtes;
- Pārziež klaipus ar sakultu olu, lai tiem izveidojas spīdīga, kraukšķīga garoza;
- Apmēram 15 minūtes cep 230 – 250 grādos.
- Kad klaipi izcepušies, izņem tos laukā un ļauj atdzist;
- Maizi vēlams ēst nākamajā dienā, lai tā paspēj kārtīgi atdzist jeb, kā mēdz teikt, atpūsties.
Lietderīgi padomi:
- Miltus vēlams izsijāt, jo tad tie bagātināsies ar skābekli un labāk rūgs;
- Mīkla jāmīca tikmēr, kamēr tā vairs nelīp pie rokām;
- Mīklas rūgšanas laikā tā laiku pa laikam atkal jāsamīca, lai no tās izdalītos spirts un ogļskābā gāze, kas kavē rūgšanas procesu;
- Vidējā mīklas rūgšanas temperatūra ir 28 līdz 30 grādi pēc Celsija, tāpēc, ja mīkla nerūgst, vēlams to nolikt kādā siltākā vietā;
- Pārlieku daudz sāls un cukurs var palēnināt vai pat apstādināt rūgšanas procesu;
-
Receptēs minētais miltu daudzums ir tikai orientējošs, jo milti var būt dažādi – to galējais daudzums ir nosakāms tikai mīklas mīcīšanas laikā, kad tas tiek pievienots tik daudz, līdz mīkla nelīp pie rokām, tomēr jāuzmanās, lai mīkla nesanāktu arī pārāk sausa un cieta.