LīgoLīgo receptes

Maize

Sastāvdaļas:

  • 4 glāzes kviešu miltu;
  • 50 g taukvielu (sviests, margarīns vai eļļa);
  • 3 ēdamkarotes smalka cukura;
  • 20 g presētā rauga;
  • puse tējkarotes sāls;
  • viena glāze ūdens vai piena;
  • 2 olas (viena mīklai, otra noziešanai);

Pagatavošana:

  1. Ielej katlā pienu vai ūdeni, vai abus kopā un uzsilta līdz aptuveni 30 grādiem pēc Celsija;
  2. Kad ūdens vai piens, vai to maisījums uzsilis, tajā izšķīdina raugu;
  3. Pievieno maisījumam sāli, cukuru, olu, kā arī izsijātus miltus;
  4. Maisījumu kārtīgi mīca, kamēr izveidojas viendabīga mīkla;
  5. Kad mīkla samaisīta, pievieno tai viegli uzsildītu taukvielu;
  6. Mīklu liek siltā vietā, lai tā uzrūgst;
  7. Kad tā jau nedaudz pacēlusies, to samīca atkal, lai tā uzrūgtu atkārtoti. Kad mīkla uzrūgusi atkārtoti, to atkal samīca;
  8. Paņem dēli un apkaisa to ar miltiem;
  9. Uz apkaisītā dēļa no mīklas veido nelielus, garenus klaipus;
  10. Klaipus var atstāt gludus vai iegriezt tajos robus, rievas, iedobes u.tml.;
  11. Klaipus liek uz cepamās plātes un patur siltumā vēl apmēram 40 minūtes;
  12. Pārziež klaipus ar sakultu olu, lai tiem izveidojas spīdīga, kraukšķīga garoza;
  13. Apmēram 15 minūtes cep 230 – 250 grādos.
  14. Kad klaipi izcepušies, izņem tos laukā un ļauj atdzist;
  15. Maizi vēlams ēst nākamajā dienā, lai tā paspēj kārtīgi atdzist jeb, kā mēdz teikt, atpūsties.

Lietderīgi padomi:

  • Miltus vēlams izsijāt, jo tad tie bagātināsies ar skābekli un labāk rūgs;
  • Mīkla jāmīca tikmēr, kamēr tā vairs nelīp pie rokām;
  • Mīklas rūgšanas laikā tā laiku pa laikam atkal jāsamīca, lai no tās izdalītos spirts un ogļskābā gāze, kas kavē rūgšanas procesu;
  • Vidējā mīklas rūgšanas temperatūra ir 28 līdz 30 grādi pēc Celsija, tāpēc, ja mīkla nerūgst, vēlams to nolikt kādā siltākā vietā;
  • Pārlieku daudz sāls un cukurs var palēnināt vai pat apstādināt rūgšanas procesu;
  • Receptēs minētais miltu daudzums ir tikai orientējošs, jo milti var būt dažādi – to galējais daudzums ir nosakāms tikai mīklas mīcīšanas laikā, kad tas tiek pievienots tik daudz, līdz mīkla nelīp pie rokām, tomēr jāuzmanās, lai mīkla nesanāktu arī pārāk sausa un cieta.

maizes_godi

 

Līdzīgi raksti

Apskaties arī
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker