LīgoLīgo receptes

Ķiploku grauzdiņi

Jāņos, kad neviens svētku mielasts nav iedomājams bez alus, par ļoti labu uzkodu tam var kalpot ķiploku grauzdiņi. Lai vai cik labi ķiploku grauzdiņi ir baudīti, nevieni nav tik veselīgi un garšīgi, kā paša gatavotie, ar nosacījumu, ka tie ir labi pagatavoti, tas ir, vadoties pēc labu ķiploku grauzdiņu receptēm.

Lai atvieglotu jums šo uzdevumu, piedāvājam jums vairākas ķiploku grauzdiņu pagatavošanas receptes. Jāsaka, ka visu recepšu sastāvdaļas paliek nemainīgas – atšķiras tikai to daudzums un pagatavošanas metodes, kas, jāatzīst, ir pats būtiskākais, lai nekautrējoties svētku galdā varētu celt kraukšķīgi mīkstus, aromātiskus un gardus ķiploku grauzdiņus, kurus nosmeķēs ikviens gardēdis, ne vien tie, kuri bauda alu.

Lieki piebilst, ka ķiploku grauzdiņu ēšanu vēl baudāmāku var padarīt dažādas mērcītes, piemēram, krējuma, ķiploku, zaļumu mērcīte vai siera mērcīte.

Sastāvdaļas:

  • Rupjmaizes “ķieģelītis”;
  • Ķiploks;
  • Eļļa;
  • Rupjā sāls.

Visu ingredientu daudzums ir atkarīgs no katra paša vēlmēm.

1. versija

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriež aptuveni 2,5 cm garās un 0,7 cm platās strēmelēs (protams, grauzdiņu izmēri ir atkarīgi no katra paša vēlmēm);
  2. Sasmalcina ķiploku, smalki sagriežot to vai saspiežot ķiploku spiedē;
  3. Vok pannā jeb ieapaļajā pannā ielej eļļu un kārtīgi to uzkarsē;
  4. Liek pannā grauzdiņus un apcep tos no abām pusēm;
  5. Kad grauzdiņi ir gandrīz gatavi, tos no abām pusēm apkaisa ar sāli un uzber tiem ķiplokus;
  6. Veikli samaisa visu un noņem pannu no riņķa, lai ķiploks nepiedegtu;
  7. Grauzdiņus ieber traukā, kurā ieklāts virtuves papīra dvielis, lai tas nosūktu lieko eļļu.
  8. Ķiploku grauzdiņi ir gatavi.

2. versija

Pagatavošana:

  1. Nogriež maizei visapkārt garoziņu un sagriež to apmēram 2 cm biezās šķēlēs;
  2. Ielej pannā daudz eļļas un kārtīgi to uzkarsē;
  3. Ieliek eļļā maizes šķēlītes un uz lielas uguns no abām pusēm tās apcep;
  4. Kad šķēlītes apcepušās, tās ieliek virtuves papīra dvieļos, lai tajos sasūktos liekā eļļa;
  5. Kad grauzdiņi mazliet atdzisuši, iemērcē ķiploka daivu rupjajā sālī un ierīvē ar to grauzdiņu tik stipri, cik stiprus ķiploku grauzdiņus katrs pats vēlas, laiku pa laikam ķiploka daivu atkal iemērcot sālī;
  6. Ķiploku grauzdiņi ir gatavi.

3. versija

Pagatavošana:

  1. Sagriež maizi apmēram 1,5 cm biezās šķēlēs un 1,5 cm biezos stienīšos, nogriežot tai visu garozu;
  2. Sagriezto maizi ieber bļodā, aplej ar apmēram 4 ēdamkarotēm eļļas un kārtīgi apmaisa, lai visa maize vienmērīgi pārklājas ar eļļu;
  3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 210 vai 220 grādiem pēc Celsija, atkarībā no maizes cietības;
  4. Cepamajā plātē ielej nedaudz eļļas un izlīdzina to pa visu plāti vai ieklāj cepamo papīru;
  5. Maizi izber uz plātes, apkaisa ar sāli un liek cepties vidējā nodalījumā apmēram 15 minūtes;
  6. Kad grauzdiņi gatavi, tiek uzber ar ķiploku spiedi saspiestus ķiplokus uz atstāj plātē nedaudz atdzist;
  7. Kad grauzdiņi nedaudz atdzisuši, tos ieber bļodā un kārtīgi apmaisa, lai ķiploki pārklājas uz visiem grauzdiņiem. Var arī bļodai uzlikt vāku un kārtīgi sakratīt to, lai grauzdiņi apviļājas ķiplokos;
  8. Ķiploku grauzdiņi ir gatavi.

4. versija

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriež trijstūros vai taisnstūros;
  2. Cepamajā plātē ieklāj cepamo papīru un izkārto uz tās maizi;
  3. 180 grādos pēc Celsija maizi grauzdē, vadoties pēc maizes biezuma, apmēram 10 minūtes;
  4. Kad grauzdiņi ir nedaudz atdzisuši, tos ierīvē ar ķiploka daiviņām, laiku pa laikam iemērcot tās rupjajā sālī;
  5. Ķiploku grauzdiņi ir gatavi.

5. versija

Pagatavošana:

  1. Maizi sagriež trijstūros vai taisnstūros;
  2. Sagriezto maizi liek tosterī un apgrauzdē, līdz tā kļūst kraukšķīga;
  3. Kad maize nedaudz atdzisusi, tos ierīvē ar ķiploka daiviņām, laiku pa laikam iemērcot tās rupjajā sālī;
  4. Ķiploku grauzdiņi ir gatavi.

kiploku grauzdini 2

Līdzīgi raksti

Apskaties arī
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker