LīgoLīgo receptes
Jāņu siers
Sastāvdaļas:
- Biezpiens – 1 kg
- Trekns piens – 5 l
- Sviests – 50 g
- Ķimenes
- Sāls
- Citronskābe vai citronu sula
- Pēc izvēles – zaļumi (dilles, baziliks, timiāns, koriandrs u.c.)
Pagatavošana:
- Pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot un pievienojot biezpienu;
- No biezpiena skābuma pakāpeniski izdalās sūkalas;
- Ja sūkalas neizdalās, pievieno papildus skābumu, piemēram, pavisam nedaudz citronskābes vai citronu sulas.
- Kad sūkalas pilnīgi atdalījušās, maisīšana un sildīšana tiek pārtraukta.
- Nolej sūkalas un masu nokāš sietā.
- Masai piejauc sāli un ķimenes.
- Izkausē sviestu.
- Masu pievieno izkausētajam sviestam un samaisa.
- Ja ir vēlme, masai pievieno arī zaļumus.
- Masa tiek karsēta, līdz tā kļūst viendabīga un staipīga, līdzīga gumijai. Jo ilgāk siers tiek karsēts, jo cietāks tas paliek, turpretī jo mazāk siers tiek karsēts, jo irdenāks tas sanāk.
- Gatavo masu ieklāj marlē vai dvielītī un liek zem sloga ledusskapī.
- Siers ir gatavs ēšanai.
Kā pagatavot Jāņu sieru, iespējams apskatīties arī šajā video: