LīgoLīgo receptes
Alus

Sastāvdaļas:
- Iesala ekstrakts – 1 l
- Cukurs – 1 kg
- Sausais raugs – 10 g
- Žāvēti apiņi – 100 g
- Tīrs, mīksts ūdens – 20 l
Pagatavošana:
- 100 gramus apiņu aplej ar ūdeni.
- Apiņus ar ūdeni uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
- Apiņu novārījumu atstāj ievilkties uz stundu.
- Ūdenī iejauc iesala ekstraktu.
- Maisījumam pievieno cukuru, raugu un apiņu novārījumu.
- Ja nepieciešams iegūt gaišu alu, pievieno balto cukuru, bet, ja nepieciešams iegūt tumšo alu, balto cukuru apgrauzdē. Jo vairāk cukurs tiek apgrauzdēts, jo tumšāks alus sanāk.
- Maisījumu iepilda tīrā, veselā traukā un noslēdz to.
- Traukā korķī vai vākā ievieto gāzes novadīšanas cauruli (gluži tāpat, kā raudzējot vīnu).
- Atstāj maisījumu traukā uz nedēļu norūgt.
- Alu nokāš un iepilda slēgtos traukos.
- Traukā uz katru litru alus pievieno vēl 5 gramus cukura.
- Alus ir gatavs dzeršanai.