Sastāvdaļas:
- Sviests 240 g
- Iesala ekstrakts 60 g
- Olīveļļa 100 ml
- Piparkūku garšviela 40 g
- Soda 10 g
- Cukurs 520 g
- Ūdens 340 g
- Milti 1,2 kg
No minētā sastāvdaļu daudzuma iespējams pagatavot 2,4 kg piparkūku mīklas.
Mīklas pagatavošana:
- Traukā ieber cukuru, piparkūku garšvielu un iesalu, bet pēc tam to visu samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu;
- Iegūtajam maisījumam pievieno siltu ūdeni, lai izkustu cukurs. Kad cukurs izkusis, maisījumu atkal kārtīgi samaisa;
- Iegūtajam maisījumam pievieno iepriekš atlaidinātu vai uz lēnas uguns, ūdens peldē izkausētu sviestu un atkal rūpīgi samaisa, līdz iegūst vienmērīgu maisījumu;
- Kādā citā traukā ieber miltus un sodu, kurus pievieno iepriekš sagatavotajam maisījumam lēni un pakāpeniski, lai mīklā neveidotos kunkuļi;
- Maisot iegūto masu, tai vienmērīgi pievieno olīveļļu, līdz izveidojas piparkūku mīklai nepieciešamā konsistence;
- Iegūto piparkūku mīklu liek ledusskapī un uzglabā tur diennakti līdz cepšanai. Starp citu, piparkūku mīklu iespējams turēt ledusskapī pat nedēļu ilgi, jo, ilgāk stāvot, tā iegūst vislabāko konsistenci un garšu;
Piparkūku cepšana:
- Darba virsmu nokaisa ar miltiem;
- Piparkūku mīklu uzliek uz darba virsmas un izrullē katra paša vēlamajā biezumā. Jāatgādina, ka plānākas piparkūkas ir kraukšķīgākas un labāk kūst mutē.
- Izmantojot speciālās formiņas vai katra paša radošās spējas, izveido piparkūkas;
- Izveidotās piparkūkas liek uz cepeškrāsns pannas un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādu temperatūrai;
- Cep 10 līdz 12 minūtes;
- Kad piparkūkas gatavas, tās izņem no cepeškrāsns un ļauj tām nedaudz atdzist;
- Gatavās piparkūkas pārklāj ar sakultu olu un izdekorē ar piparkūku glazūru, šokolādi, rozīnēm, sukādēm, riekstiem vai kādām citām, sev tīkamām garšām;
Glazūras pagatavošana:
- Saputo 50 olas baltumu;
- Saputotajam olas baltumam pakāpeniski pievieno 120 g pūdercukura, līdz tiek iegūta vienmērīga un stingra masa, kas nemaina savu formu;
- Ja ir vēlme piešķirt glazūrai kādu krāsu, tai pievieno pilienu nepieciešamās krāsvielas;
- Ar iegūto masu, ļaujot vaļu fantāzijai un radošumam, rotā piparkūkas pēc savas sirds patikas.
Lai piparkūkas izdodas gardas, bet to gatavošanas process lai izvēršas jaukā un neaizmirstamā piedzīvojumā!